How to register for courses in Nuuk

To apply for courses in the Arctic Science Study Programme (ASSP), please complete the “Student Information” form below. After submitting the completed form you will receive an e-mail with details on how to proceed with register for the courses and other practical information.

The ASSP offers graduate (masters) and PhD level courses. The courses in spring and autumn each form two full semester (30 ECTS). Applicants applying for a full semester are given priority, however, it is possible to apply for single courses. You can find more information about the courses under Arctic Science Study Programme (ASSP).

*Required
*Required
*Required
*Required
*Required
*Required
*Required
*Required
Send
Thank you for your application!
 

Hvad var der i spøgelsesgarnet? Udgivet 27.12.2018

Spøgelses garn er garn, der er blevet efterladt eller tabt i naturen og måske sker det oftere at dyr dør i spøgelsesgarn, end vi lige tror.

Det kan tage lang tid før garn bliver nedbrudt i naturen. Hvis garnet ligger på havets bund, bliver det ikke udsat for UV-lys, og nedbrydes derfor meget langsomt. Med fiskegarn på havbunden kan det tage op til 600 år, før det er naturligt nedbrudt. I stedet bliver det dækket til af alger, sten og mudder.

-Under årets undersøgelser af torskerekrutter i kobbefjord, havde en sæl viklet sig ind i et af vores garn og samtidig viklet sig ind i et gammelt spøgelsesgarn. Spøgelsesgarnet indeholdt yderligere en gammel rådden sæl. Tilbage på instituttet blev garnet undersøgt yderligere. Garnet var 60 meter langt, og i det sad 18 edderfugle skeletter, 2 fisk og en masse krabber. Edderfuglene drukner ligesom sælen, når de ikke kan komme fri fra garnet, forklarer forsker Rasmus Nygaard.

Dyrene har siddet i garnet i længere tid, da det kun var knogler, der blev fundet i garnet.

”Vi ser engang imellem, tabte redskaber i naturen men det er svært at vurderer hvor mange garn der ligger og hvor meget det betyder for bestandene. Der er ikke alle fiskere, der vil snakke om tabt garn i naturen. Det er nok lidt tabubelagt hvis man mister sit garn ”, fortæller Rasmus Nygaard.

Det er et tab for samfundet, fiskerne og for naturen, når dyr sidder fast i garn eller dør af andet affald i naturen, da dyrene bliver fjernet fra bestanden. Der er indikationer på, at det sker oftere end man tror.

”Biologisk set er det et problem, men det kan være svært at beregne, hvor mange dyr, der dør på den måde. Det er en dødelighed udover, at dyrene spiser hinanden eller bliver fanget. En slags ekstra dødelighed”, fortæller Rasmus Nygaard.

Fiskegarn glemt i naturen bliver ofte dækket til af alger og tang, men hvis nogen fisker, hvor garnet ligger, hives det op og bliver blotlagt igen. Så er der mulighed for, at garnet igen begynder af spøgelsesfiske.

Dødelighed blandt dyr forårsaget af affald i naturen, kan mindskes ved at tage sit affald med sig eller indberette, hvis uheldet er ude, og man har tabt eller mistet sit fiskegarn. Hvis du har viden om tabte redskaber og spøgelsesgarn hører vi gerne fra dig. Skriv til Grønlands Naturinstitut, info@natur.gl eller rany@natur.gl

Verified by ExactMetrics