How to register for courses in Nuuk

To apply for courses in the Arctic Science Study Programme (ASSP), please complete the “Student Information” form below. After submitting the completed form you will receive an e-mail with details on how to proceed with register for the courses and other practical information.

The ASSP offers graduate (masters) and PhD level courses. The courses in spring and autumn each form two full semester (30 ECTS). Applicants applying for a full semester are given priority, however, it is possible to apply for single courses. You can find more information about the courses under Arctic Science Study Programme (ASSP).

*Required
*Required
*Required
*Required
*Required
*Required
*Required
*Required
Send
Thank you for your application!
 

Fuld fart frem for et nyt forskningsskib Udgivet 24.08.2018

Det er en betydningsfuld og markant begivenhed, at Inatsisartuts Finans- og Skatteudvalg har tilsluttet sig indstillingen fra Naalakkersuisut, om at afsætte 200 millioner kroner til et nyt havgående forskningsskib.

”Det er en visionær og langsigtet politisk beslutning, der på den bedst mulige måde medvirker til, at sikre det videnskabelige grundlag for en bæredygtig udvikling af Grønlands vigtigste erhverv – fiskeriet. Med det ny skib går vi en ny æra i møde, idet Grønland fremover også vil være i stand til at varetage de videnskabelige undersøgelser af de nye vigtige pelagiske ressourcer”, siger formand for Pinngortitaleriffiks bestyrelse, Gert Mulvad.

Fremtidssikret løsning

Det ny skib skal erstatte Pinngortitaleriffiks udtjente bundtrawler ”Pâmiut”, der i foråret måtte indstille driften efter 47 års virke i Grønland, først som KGH trawler og de sidste 27 år som forskningsskib. Tidsserien af data indsamlet fra ”Pâmiut” er grundlæggende for den biologiske rådgivning for rejer, hellefisk og torsk udenskærs, og selv et kort afbræk i dataindsamlingen kan få stor samfundsmæssig betydning. Der er derfor arbejdet på højtryk for at finde en hurtig og varig løsning. Gennem foråret er der foretaget en analyse af fordele og ulemper ved enten at overtage en brugt trawler, ombygge et brugt supply-skib eller bygge et nyt skib. På baggrund af analysen, var det Pinngortitaleriffiks bestyrelses klare indstilling, at et nyt skib ville være den såvel fagligt som økonomisk bedste og langtidsholdbare løsning. Herefter er der på rekordtid samlet en klar politisk opbakning, således at udbud af opgaven og igangsætning af byggeriet allerede kan ske i 2018. Det nye forskningsskib forventes herefter at være klar ved udgangen af 2020.

Nye ressourcer nye opgaver

Pinngortitaleriffik har de seneste år fået udvidede arbejdsopgaver med undersøgelser af pelagiske ressourcer som makrel, sild, blåhvilling og lodde, og hvor ”Pâmiut” kun kunne fiske med bundtrawl, vil det ny skib både kunne fiske ved bunden og pelagisk. De pelagiske undersøgelser foretages i dag med chartrede skibe, men med den kommende skib, vil instituttet selv kunne klare opgaven. Det skaber bedre økonomi i den samlede drift af forskningsskibet, og sikrer den vigtige stabilitet og ensartethed i dataindsamlingen fremadrettet.

Beslutningen om at finansiere et nyt forskningsskib falder i god forlængelse af den vigtige beslutning, som det daværende Grønlands Hjemmestyre tog i forbindelse med overtagelse af ansvaret for Grønlands Fiskeriundersøgelser fra den danske stat for 30 år siden. Da blev det besluttet, at bevillingerne til fiskeriundersøgelser udenskærs skulle øges, og at der skulle erhverves et havgående forskningsskib. Undersøgelserne har siden dannet det videnskabelige grundlag for en bæredygtig udnyttelse af Grønlands vigtigste ressourcer af rejer og hellefisk. Det har haft afgørende samfundsøkonomisk betydning, og i dag er fiskerierne sågar blevet MSC-certificerede.

Pinngortitaleriffik råder også over forskningsskibet ”Sanna”, der anvendes til kystnære undersøgelser, og som i 2012 blev bygget som erstatning for det tidligere undersøgelsesskib ”Adolf Jensen”.

” Selvstyrets investering i skibene supplerer på fineste vis de store fondsdonationer til bygninger, som Pinngortitaleriffik gennem tiden har opnået, og Grønland står herefter solidt sikret mange årtier frem med en tidssvarende forskningsinfrastruktur både til lands og til vands. Det er en vigtig brik i vejen mod et selvbærende Grønland ” slutter Gert Mulvad.

 

For yderligere oplysninger, kontakt:

Direktør Klaus Nygaard, nygaard@natur.gl eller telefon 361200

Verified by ExactMetrics