How to register for courses in Nuuk

To apply for courses in the Arctic Science Study Programme (ASSP), please complete the “Student Information” form below. After submitting the completed form you will receive an e-mail with details on how to proceed with register for the courses and other practical information.

The ASSP offers graduate (masters) and PhD level courses. The courses in spring and autumn each form two full semester (30 ECTS). Applicants applying for a full semester are given priority, however, it is possible to apply for single courses. You can find more information about the courses under Arctic Science Study Programme (ASSP).

*Required
*Required
*Required
*Required
*Required
*Required
*Required
*Required
Send
Thank you for your application!
 

Endnu en grønlandsk biologistuderende forsvarede sin kandidatgrad hjemme Udgivet 15.06.2017

Kandidatstuderende i biologi ved Aarhus Universitet, Sascha Schiøtt fra Qaqortoq, forsvarede i dag d. 15.juni 2017 sin afgangsspeciale på Grønlands Naturinstitut og kan nu titulere sig ”cand.scient. i biologi”. Det er første gang, en kvindelig grønlandsk biologistuderende forsvarer sit speciale i eget hjemland. I februar i år forsvarede Mala Broberg som den første grønlandske biologistuderende sit speciale i Grønland.

Sascha Schiøtts blev eksamineret af censor Morten Meldgaard (adjungeret professor ved Grønlands Universitet og professor ved Statens Naturhistoriske Museum), hendes hovedvejler Søren Rysgaard (adjungeret professor ved Grønlands Naturinstitut og professor på Institut for Bioscience – Arctic Research Center, Aarhus Universitet) samt hendes projektvejleder Aqqalu Rosing-Asvid (seniorforsker i afdelingen for Pattedyr og Fugle ved Grønlands Naturinstitut).

En unik sæl

Sascha Schiøtts speciale – Analyse af ringsælens brug af Ilulissat Isfjord ud fra satellit-sporingsdata, samt en analyse af ringsælers og hellefisks fødevalgskonkurrence i Ilulissat Isfjord, ud fra analyser af maveindhold – handler om ringsæler, der udelukkende lever og vandrer i Ilulissat Isfjord. Mere specifikt handler specialet om deres levevilkår og konkurrence om føden med andre havdyr.
Sascha Schiøtt har ved hjælp af påsatte satellit-sendere undersøgt ringsælernes vandringsmønstre og dykkeadfærd, den geografiske fordeling af køn og aldersklasser samt sælernes bevægelser i fjordsystemet.

– Disse ringsæler er specielle, fordi de kun lever inde i selve fjordsystemet og ikke vandrer videre ud til kysten. Jeg har undersøgt indholdet af ca. 120 ringsælmaver og ca. 300 hellefiskemaver, som jeg har fået af fiskere og fangere fra Ilulissat. Det har givet mig materiale til at undersøge, om ringsælerne og hellefiskene konkurrerer om føden inde i isfjorden.

Begyndte med smådyr

Sascha Schiøtt har, så længe hun kan huske, altid været interesseret i dyr og naturen.
– Jeg kan huske, at jeg altid var interesseret i at nærstudere især smådyr og insekter, som andre børn normalt var bange for. I modsætning til dem gik jeg hen og begyndte at undersøge dem, mens de andre børn løb den anden vej. Vi havde også en båd, så hele familien – jeg, min lillebror og forældre – sejlede meget ud hver weekend og sommer. Min far var også meget god til at gøre mig interesseret i naturen og havde en masse interessante naturbøger, som jeg læste meget. Han havde altid svar på mine spørgsmål om dyr og naturen.

Jeg synes også selv, at Grønland er meget mere interessant i forhold til for eksempel troperne eller de andre lande. Jeg har rejst i forskellige lande, f.eks. Sydafrika, Australien, Thailand, Portugal, Danmark, og Island, og fundet alle forskellige slags natur spændende, men har altid fundet den største fred og fascination i den grønlandske natur, der fylder mig med stolthed over at kunne kalde Grønland for mit hjem. Jeg har et særligt minde fra en sejltur mod Qaanaaq, hvor jeg oplevede den grønlandske natur med helt nye øjne, fordi det var noget helt andet end den sydgrønlandske natur, jeg er vokset op i. Jeg blev forelsket i den barske natur, som ligger i de nordligste dele af Vestgrønland, og blev mere nysgerrig efter, hvad Grønland også kan byde på. Jeg har en drøm om at opleve de nordligste dele af Grønland og især Nordøstgrønland, som jeg ikke har set med egne øjne.

– Jeg mener også, at det er vigtigt for andre uden for Grønland at vide, hvad der foregår, og hvilke forhold vi og landets levende ressourcer lever under. Der findes specielle ting og forhold, der gør Grønland til et unikt sted på verdenskortet.

Taknemmelig for at kunne forsvare speciale i eget land

Sascha Schiøtt kunne forsvare sit speciale hjemme i Grønland på baggrund af en samarbejdsaftale indgået mellem Grønlands Naturinstitut og Aarhus Universitet om kurser for kandidatstuderende i biologi.

– Det er en rigtig god løsning, at Naturinstituttet giver biologistuderende mulighed for at udføre og færdiggøre deres specialer på selve instituttet, hvor der er eksperter at spørge og rådføre sig med. Jeg fik lov at være her under hele udarbejdelsen af mit speciale og bruge instituttets egne laboratorier i forbindelse med mine undersøgelser. At jeg har mit eget kontor betyder også utroligt meget. Det bedste ved det er, at forskerne altid er meget hjælpsomme, hvis jeg kommer i tvivl om noget i forbindelse med min opgave. Denne mulighed havde jeg nok ikke, hvis jeg sad i Aarhus – altså lige at kunne komme forbi og spørge forskere, der arbejder med arktiske og grønlandske ressourcer. Det ville nok have været meget anderledes, hvis jeg sad i Aarhus og kiggede ud af vinduet på den danske natur, mens jeg prøvede at skrive om grønlandsk natur.

Største ønske: at være biolog i Grønland

Sascha Schiøtts fremtidsplaner handler om at vende hjem til Grønland efter endt studie.

– Jeg håber selvfølgelig på at kunne få job som biolog eller forsker herhjemme. Jeg mener selv, at der er for få grønlandske biologistuderende. Når man lever i så tæt kontakt med naturen herhjemme, så burde interessen for natur være større og tilstrækkelig til at tiltrække flere til biologistudiet. Alt for mange unge går efter noget andet, selvom de har denne unikke forudsætning for at kunne arbejde med den spændende natur, der ligger lige uden for vores dør, slutter Sascha Schiøtt.

Verified by ExactMetrics