Delikatesse svamp fra Ameralik

17.06.19

Frederik Grønvold, der som fritidsinteresse er passioneret samler af alt naturrelateret, fandt noget han ikke havde set før: kegle-morkel svamp. Han fandt den under sin pinseferie i Ameralik.

- Jeg har samlet svampe i rigtig mange år, men det er første gang, jeg har set sådan en. Kegle-morkler er sjældne i Danmark og er eftertragtede af restaurantejere som delikatesser, fortæller Frederik Grønvold om sit fund.

Da han i løbet af 40 år har fundet flere sjældne svampe i forskellige steder, er han rimelig betaget af svampen, som han fandt den 9. juni.

Er kendte, men ikke almindelige

Kegle-morkler er set i Grønland tidligere og er blandt andet nævnt i bogen Svampe i Grønland skrevet af Torbjørn Borgen. Men det her år har nok forsynet svampene med det helt rigtige vejrforhold, som gav anledning til at svampen endelig kunne springe ud, mener en forsker.

- Svampe har brug for de helt rigtige forhold for at danne selve den overjordiske svamp (frugtlegeme). Mange svampearter er afhængige af en relativ høj fugtighed i jorden for at danne frugtlegemer, forklarer Katrine Raundrup, der er forsker i Pinngortitaleriffik's afdeling for Miljø og Råstoffer.

Svampen, der blev fundet, er 9 cm høj mens den er ca. 5 cm på det bredeste sted.

<- Tilbage

Foto: Frederik Grønvold.