Forskere og forvaltere vil blive klogere på torsk ved Grønland

21.08.17

En gruppe forskere samt forvaltere fra Sverige, Norge, Island, Færøerne, Danmark og Grønland samles i dagene 22.-24. august 2017 for at diskutere erfaringer med forvaltning af torsk på tværs af landende.

Forskning på Naturinstituttet har vist, at bestanden af torsk i Grønland er sammensat af torsk gydt i forskellige havområder omkring Grønland - og sågar fra Island. Derfor får man et såkaldt blandingsfiskeri især i indenskærs områder ved Grønland, og alle de øvrige deltagende lande har lignende udfordringer i forvaltningen af torsk. Derfor er der blandt meget andet lagt op til, at landene under workshoppen skal udveksle erfaringer med håndtering af opblandede bestande. Det gælder både i undersøgelserne af bestandene og i forvaltningen som baseres på undersøgelserne.

De torsk, der fanges ved Grønlands kyster, er ikke nødvendigvis "indfødte torsk". De kan være gydt i, østgrønlandsk, vestgrønlandsk eller islandsk farvand, og de vil på et tidpunkt svømme tilbage til det samme område for at gyde. Disse torsk er med det blotte øje meget svære at skelne imellem. Det komplicerer de videnskabelige analyser og dermed også forvaltningen.

"Hvis vi forestiller os et område med torsk, som en slags lagkage. Hvor store dele af lagkagen udgør så torsk fra hver af de mulige gydeområder? Det er et vanskeligt spørgsmål at besvare, for det er ikke lige til at finde ud af, hvilken bestand en fanget torsk kommer fra, med mindre der anvendes DNA-analyser", forklarer seniorforsker Rasmus Hedeholm fra Grønlands Naturinstitut.

Rasmus Hedeholm forklarer endvidere, at DNA-analyse er en bekosteligt affære, hvis det skal være rådgivningens hovedværktøj. Derfor er det vigtigt for forskere ved Grønlands Naturinstitut at høre om andre landes erfaringer med sådanne biologiske problematikker og med tackling af forvaltningen af blandingsbestande.

Workshoppen om forvaltning af blandingsfiskerier er arrangeret af Grønlands Naturinstitut og er eksternt finansieret af Nordisk Råds Arbejdsgruppe for Fiskeriforskning i Norden.

For yderligere oplysninger, kontakt:

Seniorforsker i Afdelingen for Fisk og Skaldyr, Rasmus Hedeholm, på +299 361200 eller rahe@natur.gl

<- Tilbage

Foto: Grønlands Naturinstitut