Forskningsskibet M/TR Pâmiut taget ud af drift

15.03.18

Grønlands Naturinstituts forskningsskib M/TR Pâmiut, som har tjent det grønlandske samfund i næsten 50 år heraf instituttet gennem 25 år, er blevet taget ud af drift. Det har ledelsen og instituttets bestyrelse besluttet på baggrund af flere tekniske vurderinger og uddybende rapporter fra skibstekniske eksperter. Naalakkersuisut er orienteret om situationen.

Det sidste skibssyn viste, at Pâmiut skulle gennemgå en omfattende og meget dyr renovering, hvis det skulle fortsætte som forskningsskib. Hertil skulle lægges mange ukendte udfordringer, der måtte dukke op under renoveringen. Både ledelsen og bestyrelsen for Grønlands Naturinstitut vurderede derfor, at det ikke kan betale sig at renovere Pâmiut, hvorfor skibet ikke længere kan anvendes til fiskeriundersøgelser i Grønland.

Pâmiut har, med sin yderst kompetente og erfarne besætning, gennem årene løst en meget vigtig opgave med de årlige opmålinger af landets vigtige fiskeressourcer – især rejer, torsk og hellefisk. Disse årligt tilbagevendende undersøgelser af fiskeressourcerne skal fortsættes, fordi langsigtede og uafbrudte undersøgelser – de såkaldte tidsserier – er af fundamental videnskabelig værdi for Grønland.

Grønlands Naturinstituts ledelse har igennem flere år forsøgt at finde afløsning til Pâmiut, men endnu uden held. Grønlands Selvstyre er nu involveret i den fremadrettede søgen efter et andet forskningsskib. Samtidig arbejdes der på en plan for, hvorledes instituttet og landet kan undgå en situation med huller i tidsserierne for de forskellige fiskebestande. 

For yderligere oplysninger, kontakt venligst:

Direktør Klaus Nygaard, tlf. +299 361200; ell. mail nygaard@remove-this.natur.gl

<- Tilbage

Paamiut. Foto: Grønlands Naturinstitut