Hjælp Pinngortitaleriffik med at løse gåden om torsk

09.10.18

I den kommende uge skal torskefiskere i Nuup Kangerlua holde øje med såkaldte satellit pop-up mærker, som forskere fra Pinngortitaleriffik har sat på store Kapisillit torsk. Pop-up mærkerne er programmeret til at falde af den 15. oktober 2018. Der blev sat pop-up mærker på seks torsk i juni måned i år og mærkerne forventes at flyde rundt i fjorden, så snart de har sluppet torskene midt i næste uge. Ét mærke er allerede blevet indleveret af en langlinefisker, da han fangede en af de mærkede torsk. Mærkerne lagrer vigtige information om torskens levevis. Informationer der skal bidrage til at forbedre den biologisk rådgivning. Der er sat dusør på 500 kr. pr. mærke – og 1000 kr. hvis du kan indlevere både mærke og den torsk mærket har siddet på.

Mange oplysninger i et pop-up mærke

Mærkninger af torsk har fundet sted de sidste 100 år. Over 125.000 torsk er gennem tiden blevet mærket med et lille primitivt plastikmærke og af disse er over 20.000 genfanget. De primitive plastikmærker har givet stor viden om torskebestande, deres vandringsruter, gydeområder og meget andet. Men mærkninger med de såkaldte pop-up mærker denne sommer, er et skidt videre fra plastikmærkerne – eller rettere sagt mange skridt videre. Pop-up mærkerne lagrer hvert femte sekund information om temperatur, dybde og lys. Det er første gang, der er sat mærker af denne type på torsk i Grønland, og biologerne håber, at få større viden om hvor de store torsk opholder sig efter gydning, hvilke vanddybder og temperaturer de foretrækker og deres vandringsmønstre – svømmer de ind og ud af Nuup Kangerlua og i så fald hvornår?

Alle oplysningerne skal bidrage til at fremtidssikre torskebestandens udvikling, så bestanden kan udnyttes fornuftigt og bæredygtigt. Større viden er afgørende for en optimal biologisk rådgivning.

Pop-up mærkerne vil løsne sig fra torskene den 15 oktober og komme op på havoverfladen, hvis du finder én og afleverer til Pinngortitaleriffik/Grønlands Naturinstitut vil du få et honorar på 500 kroner, og 1.000 kroner, hvis mærket sidder på torsken endnu.

Pop-up mærkerne, der indsamler oplysninger har være sat på torsk i nogle måneder, se videoen HER

<- Tilbage

Mærket har været sat på 6 store torsk i nogle måneder. Foto: Grønlands Naturinstitut

Sådan ser pop-up mærket ud. Foto: Grønlands Naturinstitut