Kuriosum: Ny, ufarlig parasit fundet i grønlandske rensdyr

01.03.16

Skrevet af:  PeMi

En ny art parasit er fundet i rensdyrene i fjordene omkring Nuuk. Parasitten tilhører en familie (”Eimeriidae”) af encellede dyr og har fået det videnskabelige navn Eimeria tuttuii. Navnet er en blanding af latinsk og grønlandsk, hvor ”tuttuii” er afledt af det grønlandske ord tuttu, som betyder rensdyr.

Parasitten er kun konstateret i kalvene i Ameralik-fjorden ved Nuuk, men kan muligvis også findes i andre bestande i Nuuk-området. Eimeria tuttuii er formentlig ufarlig, da den kun findes i rensdyrenes indvolde og afføring og ikke breder sig til resten af rensdyrets krop.

Det er Christine Cuyler fra Grønlands Naturinstitut og en kollega fra University of Iceland, Karl Skirnisson, der for nylig har beskrevet og præsenteret den nyopdagede parasit i en videnskabelig artikel i tidsskriftet ”Parasitology Research”.

Rensdyrene i Ameralik er en blanding af oprindelige rensdyr og tamrener fra Norge, der blev introduceret i begyndelsen af 1950´erne. Her fandt forskerne to slags parasitter af samme familie. Den ene var Eimeria rangiferis, som er almindelig blandt rensdyr i Europa og den anden var den ny beskrevne E. tuttui, som vi her har omtalt i denne lille kuriosum.

<- Tilbage

Den nye encellet parasit har fået betegnelsen Eimeria tuttuii. Foto: Christine Cuyler