Ny hjemmeside om Vandrende Dyr – niki.gl

19.10.15

Narhvalen dykker ned til 2000 m, havternen tilbagelægger hvert år en rejse på 71.000 km, og polar-lomvien svømmer hvert år det meste af vejen fra Nordvestgrønland til Newfoundland.

Dette er nogle af de spændende resultater der nu formidles på en ny hjemmeside om dyrenes bevægelser – niki.gl – der specifikt har fokus på vandrende dyr i og omkring Grønland.

I takt med den teknologiske udvikling bliver det nemmere for forskerne at studere dyrenes bevægelser, og teknikken giver langt mere detaljeret viden end tidligere. Narhvaler færdes fx ofte i svært tilgængelige områder, men påmonterede sendere afslører ikke blot hvor hvalerne svømmer hen og hvor dybt de dykker, men også hvor ofte de indtager føde, mens de er neddykket.

”Det er meget fascinerende, hvad vi kan få af data med det stadigt voksende udvalg af satellitsendere, dataloggere og andre elektroniske sendere”, siger ”seniorforsker Flemming Ravn Merkel, Aarhus universitet og Naturinstituttet, Nuuk.

De detaljerede oplysninger er meget værdifulde, når biologerne skal vurdere hvor meget jagt man kan drive på de forskellige arter. Med hjemmesiden niki.gl kan den nye viden formidles på et og samme sted, til glæde for både dem der forvalter lovene og alle der har interesse i dyrenes bevægelser.

Hjemmesiden er blevet til i samarbejde mellem Aarhus Universitet, Grønlands Naturinstitut og Grønlands Selvstyre. Siden omtaler indtil videre kun et begrænset antal arter, men målet er at udbygge med flere og flere artikler.

For den særligt interesserede er det også muligt at grave dybere. Hjemmesiden indeholder en komplet oversigt over alle land- og havpattedyr samt havfugle, der har været mærket med elektroniske sendere i Grønland fra starten af 1990’erne og frem til i dag. Det er muligt at søge på specifikke arter eller artsgrupper, finde kontaktoplysninger om den forsker, der står bag undersøgelserne, og finde henvisninger til mere uddybende litteratur om undersøgelserne.

Link til niki.gl.

For yderligere oplysninger, kontakt: 

Seniorforsker Flemming Merkel på tlf.+45 3078 3173 eller email: frm@remove-this.bios.au.dk

<- Tilbage

Canadagæs på træk. Foto: Fernando Ugarte