Projekt om lokal viden vinder pris

02.10.19

Pinngortitaleriffik er stolte af at være partner i projektet BuSK, der netop vandt den prestigefyldte pris Arctic Awards 2019 i kategorien ”Sustainable use of resources”. BuSK er støttet økonomisk af EU Northern Periphery and Arctic Programme.

BuSK står for “Building Shared Knowledge capital to support natural resource governance in the Northern periphery”. Projektet forsøger at forbinde oprindelig viden og skikke, lokale interessenter, forskning og beslutningstagere omkring turisme, minedrift og store byggerier.

I projektet deltager forskere fra de nordlige egne af Finland, Sverige, Norge og Irland samt Færøerne, Island og Grønland.

Fra Grønland deltog Pinngortitaleriffik (Grønlands Naturinstitut) og Qeqqata Kommunia i et samarbejde omkring UNESCO Verdensarvsområdet ”Aasivissuit – Nipisat”. Deltagerne havde fokus på, hvordan lokale i Sisimiut og Sarfannguit involveres i udvikling af bæredygtig turisme i området. Projektet har hjulpet de lokale i gang med selvstændige initiativer om turisme baseret på deres viden om naturen, naturens ressourcer og historien i området.
Under projektet hjalp Pinngortitaleriffik med kortlægning af de lokales viden om naturen og historier, der kan bruges til formidling til de unge generationer og besøgende turister. Qeqqata Kommunia koordinerer udviklingen i området og samarbejdet mellem de lokale kræfter.

<- Tilbage

Riikka Oittinen, leder af Kolarctic programmet fra det Laplands Regionale Råd i Finland, Seija Tuulentie, leder af BuSK-projektet og professor ved LUKE, Natural Resources Institute Finland. Jari Vilén, Seniorrådgiver for Arktisk Politik i Den Europæiske Kommission, EU. Per Sandström, forsker i Sveriges Landbruksuniversitet i Umeå.

Christopher Parker, Leder af Project Development Support i NPA sekretariatet, Ari Nikula, seniorforsker ved LUKE, Natural Resources Institute Finland. Seija Tuulentie, leder af BuSK-projektet og professor ved LUKE, Natural Resources Institute Finland. Per Sandström, forsker i Sveriges Landbruksuniversitet i Umeå. Kirsti Mijnhijmer, leder af NPA sekretariatet.

Kort over de deltagende land og regioner: Qeqqata Kommunia i Grønland, Reykjavik i Island, Sandoy i Færøerne, Galway i Irland, Tromsø i Norge, Rovaniemi i Finland og Gran Sameby i Sverige.

Jollefisker i Sarfannguit.

Modige børn i Sarfannguit.

Ældre fra Sisimiut, der havde mange spændende fortællinger.

Aron Olsen præsenterer Sarfannguits planer for udvikling af bæredygtig turisme i bygden.

Stemningsbillede fra Sarfannguit.

Projektets logo, samt de økonomiske støttere.

Det var tredje gang at Arctic Project Awards-konkurrencen blev holdt.