Seniorforsker ved Grønland Naturinstitut modtager stort stipendiat

06.03.17

Seniorforsker ved Grønlands Naturinstitut og University of Washington i USA, Kristin Laidre har fået tildelt et anerkendt 3 årig PEW Marine Fellowship stipendiat på 150.000 dollars (1 mio. danske kr.). Midlerne skal bruges til to projekter, hvor det ene projekt handler om en videnskabelig undersøgelse og vurdering af isbjørnens status i hele arktisk og et andet projekt, som er lidt mere folkenær kunst-science projekt, hvor forskerne vil dokumentere vigtigheden og bevaringsværdien af deres samarbejde med de lokale grønlandske fangere, hvor isbjørnen udgør et vigtigt element.

Kristin Laidre og hendes gruppe i kunst-science projektet går i gang med interviews og portrættering af fangere i Østgrønland, hvor isbjørne forekommer oftere tæt ved befolkede områder i forhold til resten af Grønland.

- I forbindelse med fanger-interviews og portrætteringen af deres liv arbejder jeg sammen med de to kunstnere; fotograf Tiina Itkonen fra Finland og skribent Susan McGrath fra USA samt en grønlandsk tolk, der kan tolke fra engelsk til grønlandsk og omvendt. Vi vil besøge de byer og bygder, hvor fangst af isbjørne er en vigtig del i fangerfamiliernes liv. Det gælder om at få fangere i disse områder til at fortælle om klimaforandringernes konsekvenser, som de har set og oplevet i deres miljø. Projektets resultater om vurdering af isbjørnens status i hele arktisk vil blive beskrevet i videnskabelige artikler og resultatet af science-kunst projektet vil blive vist på udstillinger i USA, Grønland og Finland, siger Kristin Laidre.

Interviews og fotografering af fangere i Tasiilaq og bygder gennemføres i denne måned. Kristin Laidre og hendes gruppe vil herefter besøge Qaanaaq - den nordligste by i Nordvestgrønland og Ittoqqortoormiit - den nordligste og mest afsides beliggende by i Østgrønland.

Kontakt for yderligere oplysninger:
Kristin Laidre: +299 548513 email klaidre@remove-this.uw.edu

<- Tilbage

Seniorforsker Kristin Laidre. Foto: Fernando Ugarte