Stipendier uddelt til Arktisk forskning

23.07.15

Skrevet af:  PeMi

Grønlands Forskningsråd har uddelt godt 7,3 millioner kroner til 3 ph.d.-stipendier og 1 postdoc-stipendie. Formanden for forskningsrådet, professor Minik Rosing, udtaler, at konkurrencen om stipendierne var hård, idet der var mange velkvalificerede projekter blandt de 16 ansøgere. Ud over det faglige niveau er der i udvælgelsen også lagt vægt på projekternes bidrag til kompetenceopbygning i Grønland og udvikling af dansk-grønlandsk forskningssamarbejde.  

Stipendierne er uddelt inden for alle videnskabelige områder og tilfaldt:

·         Søren Lorenzen Post, der vil undersøge adfærd og udbredelse af den pelagiske torskefisk blåhvilling i grønlandsk farvand. Ph.d.-projektet udføres ved Grønlands Naturinstitut og Danmarks Tekniske Universitet.

·         Judithe Denbæk, der vil undersøge, hvordan orddannelser og sætningskonstruktioner bindes sammen af den underliggende semantik (mening) i det grønlandske sprog. Ph.d.-projektet udføres ved Grønlands Sprogsekretariat og Ilisimatusarfik.

·         Majken D. Poulsen, der vil undersøge, hvilke faktorer der kontrollerer kemisk sammensætning og ædelstenskvalitet i Korund (rubin) fra Østgrønland. Ph.d.-projektet udføres ved De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) og Københavns Universitet.

·         Dorte Søgaard Schrøder, der vil undersøge klimaforandringers påvirkning af optagelsen af kulstof i en isdækket grønlandsk fjord. Postdoc-projektet udføres ved Grønlands Klimaforskningscenter.

 Grønlands Naturinstitut står for administration af bevillingerne, der dels kommer fra Grønlands Selvstyres pulje til forskning (2,2 mio.kr) og dels  den danske finanslovs midler til arktisk forskning (5,1 mio.kr.).

 

For yderligere informationer, kontakt:

Direktør for Grønlands Naturinstitut Klaus H. Nygaard på tlf. +299 361200 ell. mail: klny@remove-this.natur.gl

<- Tilbage