Uddannelse og forskning styrkes markant med indvielse af ny bygning

27.11.17

Grønland blev en flot og topmoderne forskningsfacilitet rigere, da en ny bygning i dag blev indviet til brug for Center for Naturvidenskabelige Uddannelser og Grønlands Center for Sundhedsforskning.   

Med sine 1.500 kvadratmeter rummer bygningen undervisningslokaler, laboratorier, klinikrum, 6 mindre gæstelejligheder og kontorplads til 24 personer. De to store laboratorier er veludstyrede til alle former for naturvidenskabelig undervisning, og moderne videokonferenceudstyr i undervisningslokalerne gør det muligt at modtage undervisning fra hele verden eller sende undervisning til andre steder i Grønland. De lyse og venlige lokaler med god akustik og smukt inventar giver samtidig de bedste betingelser for et godt studie- og arbejdsmiljø.

Den naturvidenskabelige uddannelse gennemføres i samarbejde mellem Naturinstituttet, Ilisimatusarfik og danske universiteter, og skal sikre flere kandidater med arktisk naturfaglig baggrund. Grønlands Center for Sundhedsforskning får med bygningen mulighed for at udvide arktisk sundhedsforskning og forankre denne i Grønland. Begge tiltag skal medvirke til at højne uddannelse, viden og kompetenceopbygning i Grønland, og herigennem understøtte ønsket om et mere selvbærende samfund.

Bygningen skaber perfekte rammer for tværgående og helhedsorienteret forskning og undervisning, og er et skridt i udviklingen af campusmiljøet omkring Naturinstituttet og Ilisimatusarfik. Campusideen passer godt ind med ønskerne om udvikling af et stærkt omdrejningspunkt for arktisk forskning og uddannelse – en ”Arktisk Forskningshub” – for i stigende grad at tiltrække og forankre international forskning i Grønland.

Bygningen er udført af grønlandske virksomheder med TNT Nuuk som arkitekt/rådgiver og Permagreen som entreprenør, mens Naturinstituttet har stået som bygherre. De samlede omkostninger inklusiv inventar og specialudstyr til laboratorierne udgør ca. 55 mio.kr. Byggeriet er muliggjort gennem donation fra Aage V. Jensens Fonde, Karen Elise Jensens Fond, Jelling Foundation, NOJ-Fonden og Holkegaardfonden, der alle er stiftet af personer med relation til tømrermester Aage V. Jensen, mens Maersk Oil Kalaallit Nunaat (med partnere Tullow Oil og Nunaoil) har støttet opførelsen af laboratoriedelen gennem en koncessionaftale med Grønlands Selvstyre.

 

For yderligere informationer, kontakt:

Direktør Klaus Nygaard, telefon 361200, mail nygaard@remove-this.natur.gl

<- Tilbage

Mette Fabricius Skov, formand for Aage V. Jensen Charity Foundation, placerer plaketten med navne på donerende fonde i den ny bygning, mens Thomas Jensen, barnebarn af Aage V. Jensen, og oldebarnet Walther ser til. Foto: GN

Mette Fabricius Skov i samtale med Kommuneqarfik Sermersooqs borgmester, Asii Chemnitz Narup. Foto: GN

Formand for Naturinstituttets bestyrelse Gert Mulvad blandt tilhørerne i bygningens auditorium. Foto: GN

Naalakkersuisoq for sociale anliggender, familie, ligestilling og justitsvæsen Sara Olsvig indvier officielt den ny bygning under overvågning af direktør Klaus Nygaard. Foto: GN

Gæster ved receptionen. Foto: GN