Oversigt og videnskabelig screening af tallene

Indgangen til den internationale hvalfangst komites 2010-møde i Agadir i Marokko Foto: IWC-office.org
Indgangen til den internationale hvalfangst komites 2010-møde i Agadir i Marokko Foto: IWC-office.org

De fleste bestande opholder sig kun i grønlandske farvande i en kort periode af deres livscyklus, så Grønland kan ikke selv beslutte, hvor mange dyr der er.

Tal for storhvaler vurderes af IWC

Tællingernes kvalitet skal altid godkendes af internationale videnskabelige organisationer før tallene kan bruges til at sætte kvoter med. For de store hvalers vedkommende er det Den Internationale Hvalfangstkommission (IWC) videnskabelige komite, som kritisk og nøje overvejer om tallene er korrekt funderet og beregningerne rigtige. Især vil man være sikker på, at der ikke er tale overvurderinger af bestandene eller om usikkerhed om tallene er blevet undervurderet.

Tal for hvalros og småhvaler vurderes af NAMMCO

En tilsvarende screening foregår i den Nordatlantisk Havpattedyrkommission (NAMMCO) for hvalrossens og småhvalernes vedkommede. Typisk forholder man sig kritisk sig til om prøvetagningen i tællingerne virkelig dækker de områder, som der ganges op til eller om det er korrekt, at observationer er set af begge observatør eller kun af en af dem. Det kan tage flere år inden et endeligt tal for bestanden kan godkendes og i enkelte tilfælde er det slet ikke muligt at imødekomme kritikken.

Opdateret 26.10.2015