Jagtbetjente tæller moskusokser for Pinngortitaleriffik

Jagtbetjent Hans Mølgaard tæller moskusokser i Kangerlussuaq, 28 januar 2010. Foto: C. Cuyler
Jagtbetjent Hans Mølgaard tæller moskusokser i Kangerlussuaq, 28 januar 2010. Foto: C. Cuyler
Mangelen på sne forhindrede en ordentlig optælling i januar. Foto: C. Cuyler
Mangelen på sne forhindrede en ordentlig optælling i januar. Foto: C. Cuyler

Jagtbetjent Hans Mølgaard fra Sisimiut genoptager i dag en omfattende optælling af moskusoksebestanden i Kangerlussuaqområdet. Optællingen skulle egentlig have været gennemført d. 19 januar til 1. februar 2010, men måtte indstilles p.gr.a det varme vejr.

"Vi tæller moskusokserne ved at køre hurtigt gennem terrænet på snescootere. I år var det mange steder helt umuligt, fordi alt sejlede i vand", fortæller forsker Christine Cuyler, Grønlands Naturinstitut. "Heldigvis har Hans Mølgaard mulighed for at genoptage tællingen nu; det er vi utroligt glade for".

Deltagerne i den første tælling var jagtbetjent Hans Mølgaard og assistent Arqalo Lyberth fra Sisimiut, jagtbetjent Niels Hansen, Upernavik og forsker på Pinngortitaleriffik/Grønlands Naturinstitut, projektleder Christine Cuyler.

Hans Mølgaard og Christine Cuyler har mange års samarbejde om optællinger af rendyr og moskusokse, mens Niels Hansen, Upernavik, i år deltager for at lære tælleteknikkerne i den såkaldte minimumstællingsmetode, så han i fremtiden selv kan gennemføre tællinger og registrering af flokstrukturen, dvs antallet af kalve og kønsfordelingen, i moskusoksebestanden på Svartenhuk syd for Upernavik.

Den seneste fuldstændige minimumstælling af moskusoksebestanden i Kangerlussuaq-området med registrering af den detaljerede flokstruktur, blev gennemført i 2006. En sammenligning med dette års optælling af dyrene og deres udbredelse i landskabet vil give Grønlands Naturinstitut en bedre forståelse af flokkens løbende udvikling.

For mere information om tællingerne kontakt:

Forsker Christine Cuyler på telefon 361200

e-mail: chris.cuyler@remove-this.natur.gl

Læs mere om moskusoksen her

Hent forvaltningens gældende kvoter og jagttider fra nanoq.gl her

Opdateret 23.04.2012